Gebitscontrole en behandeling paard

hoek-plaatjes-shetland.jpg

Waarom gebitscontrole en behandeling

Gebitsbehandeling bij het paard is erop gericht om het gebit in evenwicht te houden, zodat het paard zijn volledige gebit goed kan gebruiken om zonder klachten zijn eten goed te kunnen kauwen. Op dit moment vindt een gebitsbehandeling vaak plaats bij paarden die al klachten hebben. Voordat we merken dat een paard klachten heeft, heeft het paard vaak al een langere periode pijn in zijn mond. Hij zal daardoor misschien minder goed eten waardoor hij niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgt en dus niet optimaal kan groeien dan wel presteren. Daarnaast kan het slecht kauwen van het voer verstopping en koliek tot gevolg hebben. Het is dus belangrijk om het gebit van uw paard regelmatig te laten controleren. Dit wordt dan door mij ook standaard bij de jaarlijkse controle gedaan. 

Werkwijze gebitsbehandeling

Voor gebitsbehandelingen bij paarden werk ik samen met Jessica van Soest, paardentandarts en dierenarts. U kunt met haar contact opnemen om een afspraak in te plannen.

U vindt haar gegevens op www.paardentandarts-jvs.nl.

 

Gebitsproblemen bij het paard herkennen.

Gebitsproblemen zien we bij alle soorten paarden en pony's maar ook ezels hebben regelmatig gebitsproblemen. Hoe herkent u gebitsproblemen bij uw paard? Een paard met gebitsproblemen zal niet snel stoppen met eten. Wat u wel op kan vallen is dat het paard langzamer eet, een deel van zijn eten laat liggen, eten uit zijn mond laat vallen of proppen maakt (plukjes hooi of kuil die als een in elkaar gedraaid propje weer uit de mond van het paard vallen). Ook bij paarden die vermageren of steeds terugkerende koliek hebben is het aan te raden het gebit goed te laten controleren. Ook problemen tijdens het werk zoals slecht het bit aannemen en moeite met inbuiging kunnen veroorzaakt worden door gebitsproblemen. Emailpunten of scherpe randen en haken zijn de meest voorkomende gebitsproblemen bij het paard.


Gebitsbehandeling.jpg