Vuurwerkangst


Het seizoen van de knallen komt er weer aan. Voor sommige dieren (en veel mensen) een tijd van gezelligheid en tractaties. Voor een hoop dieren (en sommige mensen) een tijd van herrie en angst.

Gelukkig gaat ook deze periode weer voorbij. Maar wat nou te doen als uw huisdier heel bang is voor al dat geknal buiten?

Let op! In veel gevallen is een combinatie van de onderstaande middelen en methoden de beste oplossing. 

Er mee leren omgaan

Verreweg de beste oplossing is gedragstherapie. Over het algemeen komt dit soort therapie neer op uitdoving: met heel zacht geluid beginnen en dan langzaam harder. Terwijl je dit doet blijf je het dier belonen of afleiden. Natuurlijk heel verleidelijk om hier zelf mee aan de slag te gaan, maar de echte uitvoering zal per hond en kat verschillend zijn. Dus we adviseren toch om dit onder begeleiding van een professional te doen.

Vroeger werd er nog wel eens gezegd dat je een dier niet moet ‘belonen’ voor angst. Dit zou je moeten doen door ze te negeren als ze bang naar je toekomen. Dat is gelukkig niet zo. Dus als een huisdier bang is, mogen we deze gewoon weer steunen!

Voelt uw hond of kat zich het lekkerst als ze in een holletje zitten? Dan is een Thundershirt mogelijk een oplossing, dit is een pakje wat strak om hun lichaam zit, het effect is vergelijkbaar met een baby die wordt ingebakerd. 

Verdampers

Voor honden (Adaptil) en katten (Feliway) bestaan verdampers die werken met feromonen. Dat zijn stofjes die via de neus werken, maar niet te ruiken zijn. Veel dieren worden hier rustiger van. Maar sommige honden en katten zijn er niet van onder de indruk. Om dit te proberen moet men dus tijdig beginnen.

Voer en voedseladditieven

Er bestaan ook een aantal producten die kalmerend werken op de hersenen, en die niet onder de echte medicijnen vallen. Een voorbeeld hiervan is Royal Canin’s Calm Dieet (voor katten en kleine honden). Een voer met, onder andere L-theanine.

Een ander voorbeeld is Zylkene met de stof alfa-casozepine

Angstremmers

Voor de echte paniek-aanvallen en de echt angstige dieren helpt het vaak niet om bovenstaande uit te voeren. Of soms kom je er gewoon te laat achter dat je hond of kat niet tegen knallen kan. Dan zijn er medicijnen die direct op het angstcentrum werken in de hersenen.

Heel vroeger werd in dat soort gevallen Acepromazine/ Vetranquil/ Calmivet gegeven. Maar dat maakt het op termijn alleen maar erger. Ze worden er namelijk gevoeliger voor geluid van en zeker niet minder bang. Wel kunnen ze minder met hun angsten doen, omdat ze suf gemaakt zijn door het middel. Niet doen dus!

Ook fenobarbital heeft meer slechte bijwerkingen dan dat het helpt bij angsten: het maakt vooral het dier heel erg suf, maar dat wil niet zeggen dat het dier niet bang is. Ook niet doen dus!

Tegenwoordig worden vooral de medicijnen uit de familie waar ook Valium uit komt voorgeschreven. De benzodiazepines. Dat zal meestal Diazepam of Alprazolam zijn. Het wordt alleen gegeven voor de momenten dat het dier angstig is. Het is niet de bedoeling dat een dier er lange tijd op staat. 

Overige

Buiten deze gebaande paden zijn er nog enkele producten op de markt die ook kunnen helpen. Hier vallen Puur Nervositeit, Phytonics Strezz en de Bach Rescue Spray onder.