Jaarlijkse controle

 

De jaarlijkse controle van uw hond of kat, gebeurt samen met de vaccinatie. De algemene gezondheid van uw dier wordt dan door mij gecontroleerd. Eerst zal ik beginnen met wat algemene vragen over de voeding, de ontlasting, de urine en eventuele klachten bij uw dier. Daarna begint het lichamelijk onderzoek. Hierbij wordt uw dier gecontroleerd op postuur (oftewel conditie), vacht, huid, slijmvliezen, lymfeknopen, oren, gebit en de ogen. Tevens wordt er naar het hart en de longen geluisterd en ook de buik wordt nagevoeld. Als er aanleiding toe is, wordt er nog extra onderzoek gedaan. Daarnaast onderzoek ik of uw dier last heeft van parasieten zoals vlooien, teken en wormen.

Wanneer er factoren worden gevonden die belastend zijn voor de gezondheid van uw dier, dan zal ik u hierover uiteraard informeren. Vervolgens kunnen we samen beslissen wat de beste oplossing is.

Tevens kunt u bij de jaarlijkse gezondheidscontrole vragen stellen over andere zaken als gedrag, voeding, pension, reizen naar buitenland en nog veel meer.

Ook is er altijd de mogelijkheid om preventief bloedonderzoek te doen om meer informatie te krijgen over het verder functioneren van uw hond of kat. 

Extra onderzoek bij junior 

Bij jongere dieren (jonger dan 1 jaar) wordt door mij speciaal het gebit gecontroleerd, om te kijken of het wisselen goed gaat. Ook wordt er meer tijd ingepland voor het bespreken van het voedingspatroon, gedragsveranderingen met betrekking tot de leeftijd, toekomstige vaccinaties, ontworming en ontvlooiings strategieën en vragen met betrekking tot bijvoorbeeld castratie of sterilisatie.

Extra onderzoek bij senior (>10 jaar)

Bij oudere dieren (hond ouder dan 6 a 7 jaar en kat ouder dan 10 jaar) worden onder andere de gewrichten extra gecontroleerd in verband met slijtage problemen en ook aan het gebit wordt extra aandacht besteed, omdat veel dieren last hebben van gebitsproblemen zoals bijvoorbeeld tandvleesirritatie, ontstekingen en cariës. Ook kan nog een aanvullend preventief bloedonderzoek gedaan worden, om onder andere te controleren of de nier en de leverfunctie nog goed is.