Identificatie en registratie kat


Waarom chippen

Elk jaar lopen er alleen al in Nederland duizenden katten, honden en andere huisdieren weg. Een groot deel daarvan vindt de weg naar huis helaas nooit meer terug. Als de eigenaar niet te achterhalen is, omdat het dier geen chip heeft en niet geregistreerd staat, of het halsbandje met uw gegevens verloren is geraakt, dan komen deze dieren in een dierenopvang terecht.

Neemt u uw kat wel eens mee op vakantie? Voor reizen naar het buitenland, ook binnen de EU, zijn identificatie, registratie en een Europees Dierenpaspoort verplicht!

Wat is een chip

Daarom is er een unieke identificatiemethode: de elektronische chip. Met een chip is uw huisdier altijd te herkennen, want iedere chip heeft een eigen, unieke code. De chip bestaat uit een gesloten buisje met een geheugenkaartje en een spoeltje dat als antenne fungeert. De code van de chip kan worden afgelezen door een reader (afleesapparaat).

De microchip wordt door mij geplaatst onder de huid in de hals, tussen de schouderbladen.

Registratie van de chip

Nadat uw huisdier van een chip is voorzien moet het dier nog geregistreerd worden. Hiervoor bestaan verschillende databanken. Uw dier wordt door mij altijd aangemeld bij de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren, de overkoepelende registratie vereniging. Ook kunt u zelf uw dier nog bij verschillende andere databanken aanmelden.

Extra’s

Tegenwoordig is er nog een extra voordeel van een chip, deze kan namelijk ook een speciaal kattenluik bedienen van PetPorte. Dit kattenluik herkent de chip van uw eigen kat, maar andere katten blijven buiten zelfs als deze ook een chip hebben.

Dus let op!

Controleer bij aankoop van een kat altijd of het chipnummer in het dier hetzelfde is als het chipnummer dat in het paspoort staat. Pas dan weet u zeker dat het paspoort bij de kat hoort.

Dit controleer ik altijd bij de eerste kittencontrole of bij een aankoopkeuring.