Vaccinatie

hoek-plaatjes-hond_3.jpg


Vaccinatie van de hond

De vaccinatie van uw hond kan prima bij u thuis, dit is vaak fijner voor u en uw dier.
Bij een vaccinatieafspraak hoort uiteraard ook een algemeen lichamelijk onderzoek van uw huisdier

Wat is vaccineren

Het principe van vaccineren is, dat je de afweer wakker maakt voor een virus of bacterie die in het lichaam zou kunnen komen. Dit doe je met een geïnactiveerde ziekteverwekker,  die nauwelijks ziekte veroorzaakt. Op het moment dat de echte indringer het lichaam binnenkomt, kan de afweer direct reageren, zodat het dier niet ziek wordt. Op deze manier zal een natuurlijke infectie worden voorkómen of zullen de verschijnselen minder zijn.
Om de afweer alert te houden, moet een dier dus elk jaar opnieuw gevaccineerd worden.

Vaccinatieschema

Pup:

         
  Hondeziekte/Parvo Lepto/Parvo Cocktail Rabiës Kennelhoest
6 weken x        
9 weken   x     x
12 weken     x x  
Volwassen hond:         
  Cocktail Lepto/Parvo Rabiës Kennelhoest
Jaarlijks   x             x 
Eens per 3 jaar x   x   


 

Vaccinaties

Een pup heeft op de leeftijd van 6 weken z’n eerste vaccinatie nodig, tegen hondenziekte en parvo. Deze vaccinatie is waarschijnlijk al bij de fokker gegeven. Daarna heeft uw pup met 9 en 12 weken boostervaccinaties nodig.

Vanaf zijn eerste verjaardag heeft uw hond elk jaar zijn vaccinatie nodig. Het is niet nodig om elk jaar de 

volledige cocktailvaccinatie te geven. Sommige onderdelen bieden namelijk langer bescherming dan een jaar. Dus dat betekent; ieder jaar de vaccinatie tegen leptospirose (ziekte van Weil) en kennelhoest en eens per 3 jaar de volledige cocktail (deze bevat vaccins tegen: hondeziekte, hepatitis, para-influenza, parvovirus en leptospirose.

Hierbij houd ik natuurlijk ook rekening met hoe uw hond tot nu toe gevaccineerd is.

Pension, (puppy)cursus, show etc

Honden die een groter risico lopen op kennelhoest kunnen hier tegen gevaccineerd worden. Mocht uw hond naar een pension gaan is de kennelhoestvaccinatie vaak verplicht. Ook als uw hond naar puppycursus gaat, met de hondenuitlaatservice mee of vaak naar hondenshows gaat is dit raadzaam. Deze vaccinatie mag vanaf 9 weken leeftijd gegeven worden.

Buitenland

Indien uw hond meegaat naar het buitenland is het verplicht om uw hond minimaal 3 weken van te voren te laten vaccineren tegen rabiës (hondsdolheid). Deze vaccinatie mag vanaf een leeftijd van 12 weken gegeven worden. Deze vaccinatie is 3 jaar geldig.

Ook heeft uw hond dan een chip en een geldig Europees paspoort nodig.

In sommige landen gelden strengere regels, zoals bloedonderzoek. Op http:// http://www.licg.nl/x0/ vindt u een overzicht van de invoereisen per Europees land.

Entreactie

Na de vaccinatie wordt er soms een ent-reactie gezien. Dit is een verdikking onder de huid, waar de vaccinatie gegeven is, deze verdwijnt vanzelf weer na een paar weken. Ook zien we soms dat de dieren na een vaccinatie enkele dagen slomer zijn of minder eetlust hebben. Zelden zien we ernstigere ziekteverschijnselen. Vertrouwt u het niet of knapt het dier niet binnen 24 tot 48 uur op neem dan met mij contact op.