Ontworming hond

Wormen

Als ik een honden- of katteneigenaar vraag of hij/zij zijn dier regelmatig ontwormt, is het meest gegeven antwoord: “mijn hond/kat heeft geen wormen, ik kijk de ontlasting altijd heel goed na.” En dat geeft meteen het belangrijkste aspect van een worminfectie weer: aan de buitenkant van het huisdier zie je niet of hij of zij wormen heeft! De volwassen wormen zitten in de darm of maag; de wormlarven zitten in darm, lever en longen. Enkel de eitjes zitten in de ontlasting, maar deze zijn met het blote oog niet zichtbaar, wel met een microscoop. De enige uitzondering vormt de vlooienlintworm die “sesamzaadjes” of “rijstkorreltjes” rond de anus of in de vacht laat zien.  Af en toe komt een volwassen worm naar buiten, via de ontlasting of via het braaksel, maar dat gebeurt maar zelden.  

We onderscheiden verschillende maag/darmwormen. De meest voorkomende wormsoorten bij hond en kat zijn spoelwormen en lintwormen. Beiden soorten leven in de dunne darm. Daarnaast komen in mindere mate haakwormen in de dunne darm en zweepwormen in de dikke darm voor.

Hartworm komt gelukkig hier nog niet voor, deze zit vooral in de warmere landen. Dus alle vakantiegangers opgepast, want deze worm nestelt zich in de grote bloedvaten rond het hart, in de bovenste hartkamers en in de longbloedvaten. Verder informatie hierover kan gevonden worden bij het onderwerp: op vakantie met mijn huisdier.  

Er zijn natuurlijk nog meer wormen, maar die spelen bij onze honden en katten een minder belangrijke rol.

Regelmatig ontwormen is belangrijk! 

En dit geldt niet alleen voor de gezondheid van hond of kat, maar zeker ook voor onszelf en onze kinderen. Een ontworming is nooit preventief maar pakt alleen de aanwezige wormen in het maagdarmstelsel aan. Honden en katten herbesmetten zich voortdurend, dus de omgeving blijft ook voortdurend besmet.

Algemeen ontwormschema hond

Fokteef:

  • voor de loopsheid waarin ze wordt gedekt 
  • na de geboorte tegelijk met de pups

Pups:

  • 2, 4, 6 en 8 en 12 weken leeftijd
  • hierna op 4,5 en 6 maanden leeftijd

Hond ouder dan 6 maanden:

  • elke 3 maanden 

Let op:

Denk eraan alle aanwezige honden en katten tegelijk te ontwormen, ze kunnen namelijk elkaar besmetten.

Als er wormen te zien zijn in de ontlasting of in het braaksel dan dient vaker behandeld te worden.

Aangezien vlooien lintwormen kunnen overbrengen, is een goede vlooienbestrijding ook zeer belangrijk. Lees meer hierover bij het onderwerp: vlooien en teken.