Identificatie en registratie hond

Waarom chippen

Elk jaar lopen er alleen al in Nederland duizenden katten, honden en andere huisdieren weg. Een groot deel daarvan vindt de weg naar huis helaas nooit meer terug. Als de eigenaar niet te achterhalen is, omdat het dier geen chip heeft en niet geregistreerd staat, of het halsbandje met uw gegevens verloren is geraakt, dan komen deze dieren in een dierenopvang terecht.

Neemt u uw hond wel eens mee op vakantie? Voor reizen naar het buitenland, ook binnen de EU, zijn identificatie, registratie en een Europees Dierenpaspoort verplicht!

Let op!

Vanaf het voorjaar van 2013 is elke eigenaar verplicht zijn hond binnen 7 weken na geboorte te laten chippen. De eigenaar moet onder meer zijn naam, adres en woonplaats registreren. De gegevens van de eigenaar worden opgeslagen in een databank (bron; KNMvD)

Wat is een chip

De elektronische chip is een unieke identificatiemethode. Met een chip is uw huisdier altijd te herkennen, want iedere chip heeft een eigen, unieke code. De chip bestaat uit een gesloten buisje met een geheugenkaartje en een spoeltje dat als antenne fungeert. De code van de chip kan worden afgelezen door een reader (afleesapparaat).

De microchip wordt door mij geplaatst onder de huid in de hals, tussen de schouderbladen.

Registratie van de chip

Nadat uw huisdier van een chip is voorzien moet het dier nog geregistreerd worden. Hiervoor bestaan verschillende databanken. Uw dier wordt door mij altijd aangemeld bij de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren, de overkoepelende registratie vereniging. Ook kunt u zelf uw dier nog bij verschillende andere databanken aanmelden. 

Dus:

Controleer bij aankoop van een hond altijd of het chipnummer in het dier hetzelfde is als het chipnummer dat in het paspoort staat. Pas dan weet u zeker dat het paspoort bij deze hond hoort.

Dit wordt door mij altijd gedaan bij de eerste pupcontrole of bij een aankoopkeuring.